Všechna řešení nosíme v sobě.

PhDr. Sylvie Navarová - Centrum psychologických služeb

Odborné psychologické poradenství, supervize, koučink a kariérové poradenství
Tel.: 605 214 849
E-mail: sylvie.navarova@smrov.cz

Motivační knihy jako (ne)zaručený návod na život?

04.11.2019 12:21

Vyjadřovala jsme se k motivačním knihám ve článku „Motivační knihy jako (ne)zaručený návod na život?“. Můžete si jej přečíst zde.

– Co stojí za boomem motivačních knih v posledních letech? Dříve také vycházely, ale tak žádané nebyly.
Enormní tlak na výkon a úspěch, sociální sítě s vysmátými tvářemi, rychlost v předávání informací, jízdě apod. – lidé tak mohou mít pocit, že všichni „stíhají“ jen oni sami ne, všichni jsou šťastní jen oni se cítí vyhořelí. A tak začnou hledat inspiraci, jak být výkonnější, jak efektivněji myslet, jak přistupovat k životu a druhým, aby se cítili i s vysokými nároky na sebe spokojeně a šťastně. Tento tlak na sebe sama postupně vede k pocitu vyčerpání, nedostačivosti, začnou se objevovat negativní myšlenky, úzkost, až depresivní rozlady. A tak lidé sahají po knihách o duševní rovnováze, pozitivním myšlení apod. jako možnosti, jak si pomoci apod.

– Můžou motivační knížky skutečně pomoci? Například co taková knížka udělá s negativně smýšlejícími lidi, kteří si knížku koupí v domnění, že je změní? Jaká je pravda?

Proč je myšlení tak důležité? Protože myšlení – chování – emoce jsou propojené. To, jak myslíme, se ukazuje v tom, co a jak děláme a jak se cítíme. Necítíme-li se dobře, udělejme změnu v myšlení či chování. A jak? Každý člověk je jiný a potřebuje ke zlepšení duševního stavu něco jiného. Někomu stačí přečíst si výzvu „myslí pozitivně“ a začne intenzivně s myšlením pracovat, jinému nebude stačit ani 50 knih se zaručenými návody, jak na to. Právě proto, že každý je jiný a musí si přijít na svůj vlastní návod sám, proto existuje tolik knih. Je fajn se k tvorbě vlastního návodu inspirovat knihou, vhodná je také diskuse s přáteli či psychoterapie..
 
– Dá se říci, které motivační knihy fungují více, které méně? Míním tím jejich zaměření – lidská psychika, hubnutí, kariérní život, apod. ¨
Fungovat bude ta kniha, která čtenáře osloví a bude v souladu s jeho způsobem přemýšlení. Je dobré vědět, že neexistuje účinná metoda, která by nevyžadovala aktivitu – tedy něco dělat. A tak bude fungovat kniha  jakéhokoli zaměření, když jí čtenář věří a aktivně realizuje ve svém životě kroky dle její inspirace. Zde se hodí připomenout staré české přísloví „bez práce nejsou koláče“, a platí to i pro dosažení a udržení životní spokojenosti.
 
Ještě bych ovšem upozornila na nebezpečí některých motivačních knih – zejména v oblasti hubnutí – viz. ketodieta způsobující psychické potíže! Doporučuji při čtení motivačních knih používat zdravý selský rozum!