Všechna řešení nosíme v sobě.

PhDr. Sylvie Navarová - Centrum psychologických služeb

Odborné psychologické poradenství, supervize, koučink a kariérové poradenství
Tel.: 605 214 849
E-mail: sylvie.navarova@smrov.cz

Meteosenzitivita

18.09.2019 04:57

Mé vyjádření k tématu METEOSENZITIVITA si můžete přečíst zde.

- Kdo je meteosenzitivitou nejčastěji postižen a proč? 

Nejčastěji meteosenzitivitou, tedy citlivosti na změny počasí, trpí lidé nemocní a lidé vyššího věku, tedy lidé obecně citlivější na jakoukoli změnu. Lidé, kteří měli v minulosti nějaký úraz také cítí v postiženém místě na těle změnu počasí - začne bolet ruka, která byla před lety zlomená apod.  Současně se meteosenzitivita projevuje i u osob, které jsou zdravé, ale v aktuálním čase prožívají velké psychické zatížení. Udává se, že citlivější na změny počasí jsou ženy, což může být dáno, tím, že více o výkyvech nálad a bolestech, které změny počasí přinášejí, mluví, na rozdíl od mužů, kteří si toto nechávají pro sebe. Meteosenzitivnější jsou také lidé žijící v městech, tedy více odtrženi přirozeného propojení s přírodou.

- Může prudký výkyv počasí tzv. vykolejit i zdravé jedince a mladé lidi? A pokud ano, jak se to projeví na jejich chování?

I u mladých a zdravých jedinců se výkyv počasí, může projevit bolestí hlavy, točením hlavy, zvýšenou únavou a ve změně nálady - mohou být více nervózní bez zjevného podnětu, či může vzrůstat vztek, agresivita. Děje se tak zejména ve chvílích, kdy je zdravý, mladý jedinec psychicky přetížen. Příklad z praxe: manažer, 30 let, stěžuje si na vyčerpání z práce, bolesti hlavy, velkou únavu, až tak, že si "musel vzít nemocenskou", kdykoli se mění počasí, tak se mu přitíží. Cesta k úzdravě byla ubrat tam, kde je toho moc a přidat tam, kde je toho málo, např. upravit pracovní vytížení, přidat přirozeného pohybu v přírodě, úprava životosprávy atd. Další příklad: maminka na mateřské dovolené, 26 let, migrény přicházející zejména se změnou počasí, velký strach se změny počasí a bolesti, kterou přinese. Cestou k úzdravě byla práce s myšlením a sebepojetím - co znamená být dobrou matkou - ubrat z náročnosti na sebe sama a upravit vztahy v rodině.

- Jak proti meteosenzitivitě bojovat? 

Je dobré podívat se na svůj život z širšího pohledu - jak jste spokojení s prací, vztahy s lidmi, s péči o sebe sama? Říká se, že duševní rovnováha je jako židle o 3 nohách, údajně nejstabilnější židle. Pokud některá ze 3 oblastí (práce, vztahy, péče o sebe) pokulhává, tak člověk není v duševní rovnováze a stává se citlivějším a citlivějším, třeba i na počasí. Nějakou dobu se to dá unést, ale po čase se dlouhodobá nerovnováha projeví v psychice či na somatické úrovni nemocí. V oblastech, kde vidíte prostor pro zlepšení, zrealizujte je. Buď zvládnete promyslet a změnu naplánovat sami nebo se můžete poradit s psychologem či psychoterapeutem. Obecná doporučení jako prevenci přecitlivělosti na změny počasí pak jsou pravidelný pohyb v přírodě, relaxace, vyvážená strava středomořského typu, kvalitní spánek a s tím spojená spánková hygiena, bývá uváděno otužování. Vyvarovat se kávě, energetickým nápojům, experimentování s různými léky či alkoholem, naopak dopřát svému tělu čistou vodu, dostatek zeleniny a ovoce.